Stop met zeuren, cameratoezicht werkt gewoon; Blog Mark Dijk

In de vijf jaar dat ik in de gemeenteraad heb gezeten, was het bij veiligheidsdiscussies steeds hetzelfde: van links tot rechts wil iedereen dat de gemeente alles op alles zet de stad veiliger te maken. Als het echter gaat om het voegen van de daad bij het woord, dan blijft het bij links stil. En dat is pech voor de bewoners van Utrecht. Ik heb de laatste vijf jaar tijdens de dagen en nachten dat ik met de politie en toezichthouders heb meegelopen telkens weer gemerkt dat zij heel veel waarde hechten aan cameratoezicht. Waarom geven we de professionals dan ook niet waar ze om vragen: meer geld voor live uitkijken en meer geld voor cameratoezicht.

Het verbeteren van veiligheid bereik je niet met een maatregel. Dus als je een camera ophangt, betekent het niet dat in een keer criminaliteit verdwijnt. Dat kan iedereen bedenken en toch is dat het argument dat links altijd gebruikt. Er is cameratoezicht en toch zijn er nog criminelen, dus het werkt niet. Als we die redenering nu ook doortrekken naar de 145 miljoen subsidies die de stad jaarlijks uitgeeft, zou er heel weinig subsidie in de stad overblijven.

Je moet wel kijken hoe je cameratoezicht inzet. Bij vermogensdelicten is het een goed middel, bij geweld werkt het goed om mensen op te pakken, maar niet om geweld te voorkomen. Als er bij het uitkijkcentrum van de politie veel live wordt uitgekeken kunnen de professionals zien als er een crimineel bezig is. Dit melden zij bij de politie, die dan enkele minuten later bij de plaats van delict kan zijn. Dat is de effectieve inzet die de VVD van cameratoezicht verwacht. Dit blijkt ook uit een recent onderzoek in Apeldoorn, waarin juist de goede samenwerking tussen het uitkijken en politie-inzet cameratoezicht effectief maakt. Hiernaast is onlangs aangetoond dat cameratoezicht niet alleen een veiliger gevoel geeft, het blijkt ook dat omstanders die getuige zijn van criminaliteit of ongelukken eerder geneigd zijn hulp te bieden als zij zich bewust zijn van de aanwezigheid van beveiligingscamera’s.

Cameratoezicht heeft bewezen een doeltreffend en efficiënt middel te zijn om overlast en misdaad in de buurt te bestrijden. Meer cameratoezicht is noodzakelijk voor de VVD en de beelden moeten meer ‘live’ uitgekeken worden. Onder het linkse college is er bezuinigd op cameratoezicht en vooral; het “live” uitkijken. Het treurige is dat de professionals hierdoor niet krijgen wat ze nodig hebben om de stad veiliger te maken. De VVD vertrouwt wel op hun ervaring en wil meer cameratoezicht, want dat geeft criminelen tenminste een gezicht.