Veilig uit met het UIT-team; blog Jesper Rijpma

Cameratoezicht van grote waarde voor een veilige stapavond

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 februari jl. liep de VVD een nachtdienst mee met het UIT-team van de politie Utrecht. Jesper Rijpma, raadslid, kreeg van het Uitgaans Interventie Team (UIT) van de politie Utrecht een uniek inkijkje achter de schermen van de politie-inzet tijdens een stapavond. Hoewel het een relatief rustige avond was voor het UIT-team gebeurde er genoeg om goed inzicht te krijgen in de samenwerking tussen de politie en de portiers en de waarde van cameratoezicht.

Al tijdens het eerste fietsrondje blijkt hoe goed de wijkagent Horeca de uitgaanswereld kent. Als we rond half één staan te posten op de Neude lijkt het een rustige avond te worden. Het is dan ook vakantie en het aantal stappers op straat valt mee. Omdat er een risicofeest aangemeld is, wordt er echter niet achterover geleund. Samen met de wijkagent wordt de hele stad doorgefietst, van portier naar portier.

Onderweg blijkt hoe goed de agenten om weten te springen met de verschillende partijen in de stad. De op straat drinkende jongere wordt vermanend toegesproken, maar mag zonder boete z’n biertje weggooien. De taxichauffeur die op de verkeerde plek staat, pakt snel z’n biezen als hij de agenten ziet aankomen.

De samenwerking tussen de agenten en de portiers verloopt soepel en snel. Portiers wordt opgeroepen zo snel mogelijk te bellen, wat via een speciale horecatelefoon kan, en vooral niet te lang te wachten. Ook hebben ze toegang tot een speciale app waarmee ze bijvoorbeeld informatie over drugsgebruik kunnen vinden.

Tweet 1

We vliegen van melding naar melding. Het werk van het UIT-team blijkt bijzonder divers.  Van ‘vaste klanten’ tot onwel geworden studenten en van valpartijen tot vechtpartijen. Naarmate de avond vordert neemt het aantal alcohol- en drugsgerelateerde incidenten toe. Een persoon wordt aangehouden omdat hij levensgevaarlijk rijgedrag vertoont op de Oudegracht. De jongen blijkt veel te veel te hebben gedronken. Een andere jongen heeft een fietsongeluk gehad en krijgt Eerste Hulp van de agenten.

Tweet 2

Tijdens de avond blijft de wijkagent druk twitteren. Zijn maar liefst 1670 volgers krijgen zo een beeld van de zaken waar de wijkagent mee te maken heeft tijdens een stapavond in Utrecht. Als uiteindelijk het risicofeest afgelopen is, beginnen de eerste opstootjes. Door duidelijke meldingen van cameratoezicht en kordaat optreden wordt erger voorkomen. Groepjes jongeren gaan naar huis en de schade valt uiteindelijk erg mee.

Dat het niet altijd zo rustig is, bleek wel een dag later toen het UIT-team een persoon aanhield die een vuurwapen bij zich droeg. Gelukkig is het aantal wapen gerelateerde incidenten in Utrecht laag. Maar toch is het erg fijn dat deze persoon van straat gehaald is.

Tweet 3

Een nacht meelopen met de politie is een absolute aanrader. Het laat zien hoe goed we in Utrecht op weg zijn met veilig stappen en hoe groot de bijdrage van het UIT-team daaraan is. Hun samenwerking en goede verhouding met de portiers is van onschatbare waarde, net als het cameratoezicht, dat mensen die zich misdragen op straat, een gezicht geeft.

Veel dank aan het UIT-team. Keep up the good work!